Zagreb


Jeste li znali da je Zagreb najopjevaniji grad na svijetu? Opjevan je gotovo svaki zakutak našeg lijepog grada od milijun srca!

Mi svakodnevno zavirujemo u tople, domaćinske, prijateljske kutke grada, pronalazimo domove obiteljima, gnijezda mladima, a Zagreb svakog dočekuje raširenih ruku.

I dok šećete Ilicom ili Gornjim gradom, zagrebačkim ulicama, osjećate bilo ovog divnog grada i od srca mu želite poručiti, 'moj Zagreb, tak imam te rad!'

Grad Zagreb, smješten na zemljopisnom, kulturnom, povijesnom i političkom sjecištu istoka i zapada Europe, glavni grad Hrvatske, spaja kontinentalni i mediteranski duh u osebujnu cjelinu predivnog grada slobodne komunikacije.

Sa sjeverne strane grad štiti Medvednica od hladnih vjetrova, a prostrana ravnica i rijeka Sava otvaraju ga prema ostalim stranama svijeta. U Zagrebu živi četvrtina ukupnog stanovništva Hrvatske, što je u brojkama gotovo milijun. Građani su stoljećima stizali iz različitih krajeva Europe, a u novijoj povijesti iz svih krajeva Hrvatske te su svojim doprinosom obogatili i kulturu grada.

Zagreb je velegrad otvorenih vrata, burne povijesti, zanimljivih ličnosti. U našem se gradu lako sklapaju zanimljiva poznanstva i proživljavaju nezaboravne dogodovštine. Na sačuvanim fasadama povijest se čita kao iz slikovnice, a ulice i trgovi dišu poput opuštenog velegrada.

Naš je savjet da se prepustite atmosferi grada koju čine:

Zrinjevac u proljeće s bijelim platanama poput anđela, stube HNK prepune mladih u razgovoru i ljubavi, zdenac života, Cvjetni plac u miomirisima cvijeća i zaljubljenih, Maksimirska šuma i jezera, gornjogradske svjetiljke, Jarun i studentski domovi na Savi, noćne šetnje Jurjevskom do Cmroka, Grički top u podne i lete novinski papirići poput pahuljica sve do Uspinjače, Dolac i kumice sa zdjelicama svježeg sira i vrhnja, posvuda šareni šestinski suncobrani, kula Lotršćak, Strossmayerovo šetalište i klupica A.G. Matoš, trčanje po nasipu uz Savu, doček Nove na trgu, vatromet s nebodera, noćne šetnje po Mirogoju na Dan svih Svetih, nedjeljom na Sljeme ili do Kraljičinog zdenca, molitva za uspjeh na Kamenitim vratima, Jelenovac, Tuškanac, Ribnjak, katedrala i trgovi, predivni trgovi i još ljepši parkovi grada, najljepši Božićni advent u ovom dijelu svijeta, cijela Europa dolazi u Zagreb slaviti novo doba, studenti iz svih krajeva svijeta biraju Zagreb, plavi tramvaji i Bad Blue Boysi, sport u klubovima… u srcu… u Zagrebu, anđeli na pročeljima, nasmijana povijest na zabatima, tornjićima i balkonima grada, dimnjaci, ah dimnjaci i Tkalčićeva kao knjiga ispisane povijesti, pivnice i pivovara, Trešnjevačka balada, Žuja, Snježna kraljica, fontane, sveučilišni grad, grad mladih, mostovi, Bundek, nepregledni drvoredi, golubovi na trgu… sve je to Zagreb i preko Save, Novi Zagreb i još dalje Dubrava, brežuljci grada i bezbrojne stube, Šestinska crkvica, povijest na zidinama grada, ljetno kino, Radićeva, Strma ulica, crkve, kazališta, muzeji, Zagrepčani i oni koji dolaze u Zagreb, a svi kao jedan brane i vole Zagreb!

Zagrebu je posvećeno mnogo lijepih tekstova, mnoge je ostavio bez daha, onima koji su rođeni u njemu pružio je i lijepe i tužne uspomene, zadivio brojne umjetnike.

Nebrojene pjesme posvećene su glavnom gradu Republike Hrvatske, dragom Zagrebu.

Mi smo ovdje kako bismo Vam pomogli pronaći Vaš zagrebački dom, a na Vama je da ga uredite, da uživate u njemu i da ga ispunite ljubavlju!

Ova stranica ostavlja "kolačiće" na Vašem kompjutoru za potrebe navigacije i anonimizirane statistike pristupa. Korištenjem ove stranice prihvaćate i potvrđujete ove "kolačiće".