Zagreb


Jeste li znali da je Zagreb najopjevaniji grad na svijetu? Opjevan je gotovo svaki zakutak našeg lijepog grada od milijun srca!

Mi svakodnevno zavirujemo u tople, domaćinske, prijateljske kutke grada, pronalazimo domove obiteljima, gnijezda mladima, a Zagreb svakog dočekuje raširenih ruku.

I dok šećete Ilicom ili Gornjim gradom, zagrebačkim ulicama, osjećate bilo ovog divnog grada i od srca mu želite poručiti, 'moj Zagreb, tak imam te rad!'

Grad Zagreb, smješten na zemljopisnom, kulturnom, povijesnom i političkom sjecištu istoka i zapada Europe, glavni grad Hrvatske, spaja kontinentalni i mediteranski duh u osebujnu cjelinu predivnog grada slobodne komunikacije.

Sa sjeverne strane grad štiti Medvednica od hladnih vjetrova, a prostrana ravnica i rijeka Sava otvaraju ga prema ostalim stranama svijeta. U Zagrebu živi četvrtina ukupnog stanovništva Hrvatske, što je u brojkama gotovo milijun. Građani su stoljećima stizali iz različitih krajeva Europe, a u novijoj povijesti iz svih krajeva Hrvatske te su svojim doprinosom obogatili i kulturu grada.

Zagreb je velegrad otvorenih vrata, burne povijesti, zanimljivih ličnosti. U našem se gradu lako sklapaju zanimljiva poznanstva i proživljavaju nezaboravne dogodovštine. Na sačuvanim fasadama povijest se čita kao iz slikovnice, a ulice i trgovi dišu poput opuštenog velegrada.

Naš je savjet da se prepustite atmosferi grada koju čine:

Zrinjevac u proljeće s bijelim platanama poput anđela, stube HNK prepune mladih u razgovoru i ljubavi, zdenac života, Cvjetni plac u miomirisima cvijeća i zaljubljenih, Maksimirska šuma i jezera, gornjogradske svjetiljke, Jarun i studentski domovi na Savi, noćne šetnje Jurjevskom do Cmroka, Grički top u podne i lete novinski papirići poput pahuljica sve do Uspinjače, Dolac i kumice sa zdjelicama svježeg sira i vrhnja, posvuda šareni šestinski suncobrani, kula Lotršćak, Strossmayerovo šetalište i klupica A.G. Matoš, trčanje po nasipu uz Savu, doček Nove na trgu, vatromet s nebodera, noćne šetnje po Mirogoju na Dan svih Svetih, nedjeljom na Sljeme ili do Kraljičinog zdenca, molitva za uspjeh na Kamenitim vratima, Jelenovac, Tuškanac, Ribnjak, katedrala i trgovi, predivni trgovi i još ljepši parkovi grada, najljepši Božićni advent u ovom dijelu svijeta, cijela Europa dolazi u Zagreb slaviti novo doba, studenti iz svih krajeva svijeta biraju Zagreb, plavi tramvaji i Bad Blue Boysi, sport u klubovima… u srcu… u Zagrebu, anđeli na pročeljima, nasmijana povijest na zabatima, tornjićima i balkonima grada, dimnjaci, ah dimnjaci i Tkalčićeva kao knjiga ispisane povijesti, pivnice i pivovara, Trešnjevačka balada, Žuja, Snježna kraljica, fontane, sveučilišni grad, grad mladih, mostovi, Bundek, nepregledni drvoredi, golubovi na trgu… sve je to Zagreb i preko Save, Novi Zagreb i još dalje Dubrava, brežuljci grada i bezbrojne stube, Šestinska crkvica, povijest na zidinama grada, ljetno kino, Radićeva, Strma ulica, crkve, kazališta, muzeji, Zagrepčani i oni koji dolaze u Zagreb, a svi kao jedan brane i vole Zagreb!

Zagrebu je posvećeno mnogo lijepih tekstova, mnoge je ostavio bez daha, onima koji su rođeni u njemu pružio je i lijepe i tužne uspomene, zadivio brojne umjetnike.

Nebrojene pjesme posvećene su glavnom gradu Republike Hrvatske, dragom Zagrebu.

Mi smo ovdje kako bismo Vam pomogli pronaći Vaš zagrebački dom, a na Vama je da ga uredite, da uživate u njemu i da ga ispunite ljubavlju!

This website is leaving "cookies" on your computer for the purpose of content navigation and anonymized usage statistics collection. By using this website you confirm that you agree with this.